בתוכנית הנשים "הקול שלך", בהגשת שיפי חריטן, שודרה פינת הבריאות והנפש של המטפלת הרב-תחומית הדסה לייבוביץ', בעלת מרכז ארומתרפיה רוחנית. לייבוביץ' שידרה את הפינה משפת הכינרת, בסמוך למדרגות המשמשות לטבילה את הרב דב הכהן קוק, ופתחה בדברי ברכה ואיחולי רפואה שלמה לצדיק.
בהמשך לפינה הקודמת שעסקה ביסוד האוויר, התמקדה הפעם לייבוביץ' ביסוד המים ובהשפעתו על הגוף והנפש.
"באופן פיזיולוגי, יסוד המים ממוקם באזור שמקו השרעפת ועד האגן, וכולל את מערכת העיכול – הכבד, הקיבה והמעיים", הסבירה לייבוביץ'. "כיום מחקרים רבים מראים שמערכת המעיים פועלת כמעין 'מוח שני' של הגוף. המבנה שלהם מזכיר את מראה המוח, והבטן משמשת מרכז עצבי שחווה ומעבד רגשות, פחדים ואינטואיציה".
לייבוביץ' הסבירה כי התכונה המרכזית שיש ללמוד מיסוד המים היא הזרימה: "החיים דורשים מאיתנו יכולת תנועה. כמו שהגלים באים והולכים, כך גם עלינו לדעת לא לשהות או להתעכב זמן רב מדי על משקעי העבר".
כדי להמחיש את החשיבות של פנייה לעזרה רוחנית ברגעי משבר, הציגה לייבוביץ' סיפור מתקופת שהותו של רבי נחמן מברסלב בטבריה. במהלך סערה, מצא את עצמו רבי נחמן תלוי בין שמיים לארץ כשהוא נאחז בחומה מעל הים הרגוע. באותם רגעים נעזר בכוחה של התפילה.
לייבוביץ' ציטטה מדבריו של רבי נחמן, שהסביר בעקבות המקרה כי דווקא כשאדם מרגיש שהוא נמצא על חוט השערה וכל משענת אחרת קורסת, התפילה הפשוטה והישירה היא הכלי המייצב והנכון ביותר עבורו.
המגישה שיפי חריטן ציינה כי נשים רבות חוות תחושת בדידות מול אתגרי היומיום, ותהתה כיצד ניתן ליישם את עקרון הזרימה בצורה מעשית כשהשגרה מעוררת לחץ או כעס.
לייבוביץ' הציעה לאמץ גישה של "דילוג" ומניעת שקיעה במחשבות טורדניות: "כשיש רגעי מתח מול הילדים או בן הזוג, החופש שלנו טמון בבחירה שלא לייצר 'סרט' מהסיטואציה. המטרה היא לתת לדברים לעבור כמו גל ולא לאפשר להם לנהל אותנו".
חריטן שיתפה בכלי דומה מתקופת ילדותה: "כשהיה לי קשה להירדם, אימי הציעה לי לדמיין רכבת עם קרונות, להניח עליהם את המחשבות המטרידות ולתת להן לנסוע. הדימוי של הגל שחולף עוזר לנו, כנשים מאמינות, לא להיתקע בתוך הקושי".
לסיום, העניקה לייבוביץ' תרגיל הרפיה קצר המבוסס על תנועת המים:
"ניתן לבצע תרגיל דמיון מודרך שבו מדמיינים גל רך שמתחיל מהראש ויורד לאט-לאט מטה בקצב קבוע עד הרגליים. מומלץ לכוון את תחושת הגל לאזורים שנוטים להיות תפוסים בגוף, כמו אזור הצוואר והכתפיים, ולאפשר לשרירים להשתחרר דרך דימוי המים הזורמים".
גל ים. צילום: תומר נויברג