
במהלך התוכנית שיחות חולין של הגאון הרב אהרון בוטבול. עלה לשידור מאזין המשתייך למשפחת בעלי תשובה וסיפר בכאב על בנו בן ה-10, תלמיד כיתה ה', שניחן בכישרון נדיר ובתפיסה מהירה של סוגיות הגמרא. למרות הישגיו המצוינים בשנה שעברה, השנה חלה הידרדרות דרסטית בעקבות מתיחות קשה מול המלמד החדש.
לדברי האב, הילד חש כי המלמד "סימן אותו", ובתגובה החליט "לנקום" בו ולהפריע בשיעורים. המצב הסלים עד כדי כך שהמלמד השעה את הילד, והיתנה את חזרתו במבחן – אך סירב לאפשר לו להיבחן בטענה כי "עד שהוא לא יקבל כדור זה לא ייפסק".
הרב בוטבול מיהר לאבחן את הבעיה כמאבק אגו שיצא מכלל שליטה מצד המחנך, אך הפתיע בעצתו המעשית לאב. במקום להיכנס לעימות חזיתי מול המוסד והמלמד, הציע הרב לפעול בדרך עוקפת המבוססת על חוכמת חיים:
מנחת פיוס: הרב המליץ לאב לקנות למלמד מתנה מכובדת לכבוד החג – סל בשווי 300-400 שקלים, מתוך הבנה ש"השוחד יעוור עיני חכמים" וימוסס את הכעס.
לשון רכה: לגשת למלמד בנועם, להחמיא לו ולשדר לו שמכבדים את סמכותו ורוצים בהצלחתו של הילד דווקא דרכו.
העצמת הילד בבית: במקביל, הורה הרב להרעיף על הילד מחמאות בבית, לשדר לו שהוא חכם ומוצלח, ולא לתת למשבר בכיתה לפגוע בביטחונו העצמי.
לקראת סיום השיחה, הרב בוטבול לא הצליח להסתיר את כאבו על תופעת המחנכים שרומסים תלמידים נבונים בעלי דעה. הוא הבהיר כי ילד עם אופי חזק אינו ילד רע, אלא כזה שזקוק להכוונה נכונה ועין טובה כדי לפרוח.
כדי להמחיש את דבריו, השתמש הרב בדמותו של ריש לקיש, שהיה בעל אופי סוער במיוחד, אך בזכות רבי יוחנן שזיהה את הפוטנציאל שלו והכווין אותו לתורה – הפך לאחד מגדולי האמוראים. "יש מורים שפשוט הורגים ילדים. די, תפתחו את העיניים, מורים!" זעק הרב מנהמת ליבו, בקריאה נוקבת לכל מי שעוסק בדיני נפשות של חינוך ילדי ישראל.
אילוסטרציה. צילום: יעקב כהן/פלאש 90